2024: Groen lenen en Belastingvoordeel voor Uw Eerste Woning

De woningmarkt in 2024 ondergaat belangrijke veranderingen die gunstig zijn voor kopers van een woning in o.a. Utrecht en Rotterdam. Deze veranderingen omvatten meer leenmogelijkheden voor energiezuinige huizen, een vrijstelling van overdrachtsbelasting voor jonge kopers, en een verhoging van de NHG-grens. Laten we deze kansen in detail bekijken.

Meer lenen voor een energiezuinige woning:
Kopers van energiezuinige woningen kunnen in 2024 meer lenen.

Een energielabel is niet alleen een indicator van de duurzaamheid van een woning, maar het kan ook een aanzienlijke impact hebben op uw maandelijkse woonlasten. Woningen met een hoog energielabel, zoals A of B, zijn vaak beter geïsoleerd en efficiënter in het gebruik van energie. Dit betekent lagere stookkosten en minder uitgaven aan elektriciteit. In tegenstelling tot woningen met een lager energielabel, zoals E, F of G, kunnen deze aanzienlijk meer kosten met zich meebrengen door hogere energierekeningen vanwege bijvoorbeeld slechte isolatie en verouderde verwarmingssystemen. Door te kiezen voor een woning met een beter energielabel, investeert u dus niet alleen in duurzaamheid maar ook in een lagere energierekening, wat kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de lange termijn.

De extra leenruimte is afhankelijk van het energielabel:

Vrijstelling van 2% overdrachtsbelasting voor jonge kopers:
Kopers onder de 35 jaar die een woning kopen om zelf in te wonen en die niet duurder is dan €510.000, zijn vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Dit maakt het aantrekkelijker voor jonge kopers om hun eerste woning aan te kopen​​.

Verhoging van de NHG-grens:
De NHG-grens stijgt in 2024 naar €435.000, een verhoging van €30.000 ten opzichte van de huidige grens. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen stijgt deze grens zelfs naar €461.100. Dit vergroot de toegankelijkheid van de NHG, een belangrijk vangnet bij financiële problemen, gedwongen verkoop of restschulden. 

Deze wijzigingen in 2024 bieden nieuwe financiële mogelijkheden voor huizenkopers, vooral voor degenen die geïnteresseerd zijn in duurzame en betaalbare woningen. Als aankoopmakelaar in Utrecht zijn we er om u te ondersteunen bij het navigeren door deze kansen en het vinden van uw ideale woning.

Interesse in onze diensten als aankoopmakelaar? Bezoek deze pagina en neem contact met ons op!


Illustratie: rawpixel.com link